Pages

Sunday, October 9, 2011

Osvrt na prethodne postove

21.05.2008.

Htjela sam da napišem jedan osvrt na seriju ovih postova čije linkove imate u boxu sa strane iz sadašnje perspektive jer su postovi bili pisani u aktuelnom trenutku njihovog dešavanja te je vjerovatno bilo i nekih izmjena ili ispravki u odnosu na tadašnje stanje. U stvari, nešto kao osvrt iskusnije mene uz zaključak da li bi isto sada savjetovala nakon 7 mjeseci.

Post 1 - Korisni izvori informacija

Ovom postu jedino imam dodati jedan super link vezano za razumjevanje bebinog plača. Radi se o Oprah show-u na kome je Oprah ugostila autoricu članka čiji link možete naći u ovom postu. Link postavljam zahvaljujući informaciji koju je dala forumašica sa foruma Mališani. Što je najbolje, video ima prijevod na hrvatski.

Link: http://www.veoh.com/videos/v910865YY3TMwrp

Post 2 - Smirivanje beba

Što se tiče fazona sa tuširanjem on je zaista palio jedno određeno vrijeme dok je cvjetić bio sasvim mali. Mislim da smo fazon koristili do jedno 2 možda i 3 mjeseca poslije nije više bilo interesantno. Međutim zvuk vode i dan danas ponekad koristim za uspavljivanje kada ne pali ni jedna druga metoda. Uzmem je u ruke, naslonim joj glavu na rame, tj. čekam da ona sama to uradi od umora, otvorim česmu, ljuljam i ona zaspe. Ja se samo tješim da sva ta voda nije otišla uzalud jer se jedan cvjetak uspava, a mi ćemo to vratiti majci prirodi na drugi način :)

Osim toga, savjet za kupovinu stolice i dalje stoji. To je zaista najbolja investicija. I dan danas je korstimo kada gleda TV tj. Baby Einsteina ili kada gleda u kuhinji šta mama radi, odnosno kada je u toaletu sa mamom dok se mama tušira a ona glođe neku glodalicu :)

Post 3 - Izdajanje

E glede ovog posta imam neke izmjene a vezano za svoje iskustvo, što ne znači da neke mame neće imati drugačije. Naime, i dalje stojim kod svih onih prednosti korištenja izdajalice, ali sam ja npr. vrlo brzo napustila izdajanje jer mi je generalno dojadilo, s tim da sam izdajala po potrebi. Izdajati nije lako, neke žene to ni ne mogu tj. izdoje vrlo malo, ali one koje mogu i dalje savjetujem da koriste prednosti izdajanja. Ako imate problem sa izdajanjem tj. izdojite samo malo mlijeka preporučujem da se izdajate dok vam beba doji na drugoj dojci. Tako se mlijeko lakše i otpušta i možete izdojiti više. Pri tome treba imati na umu da količina koju izdojite nikako nije pravo mjerilo koliko mlijeka ima u dojkama i ne treba padati u zamku i misliti da nemate dovoljno mlijeka ako izdojite samo malo. Beba ipak sisa na drugačiji način i mnogo je efiksanija u povlačenju mlijeka nego izdajalica.

Post 4 - Grčevi

Mislim da iz ove perspektive mogu reći da je meni stvarno pomoglo što sam izbacila mliječne proizvode. Malo sam se zeznula jer sam koristila sojino mlijeko, a ono navodno ima slične proteine kao i kravlje i može izazvati grčeve, i što sam ipak jela puter i sir. Kada i ako opet rodim, uradila bi opet isto. Jedino što se meni desilo, a mislim da ima veze, jeste da mi je falio kalcj koji nisam uzimala na drugi način do kroz Prenatal, ali mi je to bilo malo. Od tada imam bolove u koljenima. Mislim da ću morati pojačati unos kalcija pod hitno. U svakom slučaju, ja svakom preporučujem da proba izbaciti mliječne proizvode, ništa ne košta, a korist je ogromna. Preporuka je da se čeka do 7 dana za prve rezultate, ali ja mislim da je mojoj curi pomoglo već nakon 2-3 dana.

Ono što sam tada napisala a nije baš 100% tačno je "Samo još da dodam da savjeti tipa nemoj jesti kupus, grah, papriku, brokule, isl. nemaju nikakve veze jer ono što eventualno vas nadima nema nikakve veze sa stvaranjem grčeva kod bebe." Naime, generalna preporuka je da mama sve jede, a kada vidi da bebi nešto smeta onda da to izbaci iz jelovnika. Npr. nekim mamama kupus neće praviti grčeve kod beba dok drugim hoće. Znači ne treba apriori nejesti gore naborjane namirnice dok se ne potvrdi da one zaista kod vaše bebe stvaraju grčeve.

Post 5- Rutina

I kao što Eni reče negdje u komentarima ili svojim postovima "Rutina je majka svega", i ja mogu da potpišem i da samo dodam da sam ja i dan danas u toj rutini i da stvarno ne znam kako bi izgledalo da nisam. Bebe zaista vole rutinu i ustaljeni raspored, to piše na svakom živom mjestu, i ja samo mogu da ponovim da je zaista najbolji poklon koji sebi možete dati jedna dobra knjiga o tome kako uspostaviti rutinu za bebu (od spavanja, presvlačenja, hranjenja i ostalih aktivnosti).

Post 6-Mobilnost

Moram reći da sam vrlo brzo nakon onog posta odustala od kengura jer je nisam više mogla nositi. Nije ona bila nešto teška po kilaži, već sam ja otkrila čari kolica i onda jednostavno prestala koristiti kengur. Danas vidim po ulici jako puno mama koje nose svoje bebe u kenguru i pravo je cool. I dalje stojim pri tome da je to super stvar kada je bebač manji i manje teži. Jednostavno si mnogo komotniji kada hodaš gradom. U maramu je nikada nisam uspjela ugurati, a i nešto sam smotana za vezanje iste.

Što se tiče liste kafića, restorana i shopping centara nemam posebno nešto da dodam. Još uvijek se furamo na ista mjesta. Hodamo svaki dan, uvijek smo negdje na točkovima, po gradu, po izletima, po shopping centrima. Jako sam sretna što imam još dvije mame koje imaju djecu uzrasta mog cvjetića pa onda sa njima pićimo na sve strane. Imamo istu spiku i u stvari jedva čekam da se vidim sa njima pa da ćumuramo o bebama.

Post 7-Pelene

Od posta o pelenama pa do dan danas nisam odustala od Molfixa. Bila je jedna faza u kojoj sam se vratila Baby Love pelenama kada nam je Molfix 2 bio mali a 3 veliki , ali smo se vratili na Molfix čim smo stasali za 3. U međuvremenu je Molfix izbacio "novu kolekciju" pelena koje su dizajnom i upijanjem mnogo bolje od starih što je meni ključni faktor zbog noćnog upijanja. Naime ja navečer ne presvlačim curu već je pustim skoro 12-13 sati u istoj peleni i vrlo mi je važno da je pelena takva da može da upije sve. I Molfix može. Jedina mana Molfixa je što pelena pravo smrdi nakon tih 12 sati, ali ja ne znam da i jedna miriše kad je puna mokraće.

Uglavnom, Molfix je i dalje moj izbor i mislim da ćemo ga furati sve dok se ne dokopamo tute.

Post 8 - Zubi

Korištenje NAF-a je dakako odluka koju će svako za sebe donijeti. Tu nemam ništa posebno dodati ni oduzeti osim da sam prestala piti 6 mjeseci nakon poroda, u stvari kada mi je nestalo tabletica nisam više kupovala. A i nema poente.

Sada NAF dajem bebaču i to svaki dan po jednu od 0,25 mg po preporuci zubara. Tako se daje do navršene 2 godine, onda se doza povećava na pola, pa na 0,75 do 1 mg sa 6 godina. Kada izrastu stalni zubi onda se djeci daje da cuclaju tablete sa NAFom koje nema kupiti kod nas već treba nabaviti iz vana. Isto se djeca mogu voditi na Stomatologiju da im se povremeno zubi namažu pastom od florua koja čuva zubiće te u kombinaciji sa redovnim pranjem ojačava zube u borbi protiv karijesa.

Post 9-Uspavljivanje

Uspavljivanje nam je najveća boljka. Pisala sam kako sam je puštala da plače i da mi je ta tzv "cry it out" metoda pravo dobra. Međutim, iz nekog razloga sam par puta poslušala mamu koja mi je rekla da je "ona mala da je pustim da plače" i tako sam ja poklekla dva ili tri puta i cijeli prethodni trud je pao u vodu. A i par puta je nisam mogla slušati pa bi je podigla nakon par minuta plača. Od tada pa do prije 7 dana sam je opet uspavljivala na rukama. To ni ne bi bio neki poseban problem da se ona ne budi po nekoliko puta noću i svaki put (ako neću da je hranim) moram ustati nosati dok ne zaspi. Pa je onda spustim, ona se probudi i tako u nedogled. Nekada po noći znam hodati po 1-1,5 sat. Čak sam kupila i knjigu "no cry sleep solution" koja mi zaista nije ponudila nikakvo rješenje za ovaj problem.

Ali prošle sedmice sam se razbolila i od temperature nisam mogla da je nosam. Prvu noć se probudila jednom, plakala tj. vrištala 1 sat i onda zaspala i nije se više probudila. Drugu noć je plakala 40tak minuta, a već treću noć nije uopšte plakala već sam kenjkala i zvala. I evo, nakon 7 dana, dijete koje se budilo 3 puta od 12 do 7 ujutro, budi se samo jednom i to nešto kenjka i zaspi. Sinoć sam je čak čula da plače ali je to bilo tako malo da sam nastavila spavati i ne znam kada je prestala plakati i zaspala.

Uglavnom, nadam se da će metoda puštanja da plače opet uroditi plodom. Ne kažem da na nekoj djeci neće upaliti ova no-cry metoda, ali iz mog iskustva, bez plakanja nema rješenja problema spavanja.

Evo baš sada dok ovo pišem ona tamo kenjka u sobi i dok sam napisala ovaj osvrt na temu uspavljivanja ona je ušutila i zaspala. Ole!

Temama 10, 11 i 12 nemam šta dodati ni oduzeti pa se na njih neću osvrtati.

No comments:

Post a Comment