Pages

Tuesday, November 15, 2011

Bezrazložni strah od nečega novoga

Jedan od potpuno bezrazložnih strahova koji imam je strah od nečega novoga.Vjerovatno svi mi volimo neku rutinu i učahurenost u nešto što je poznato. Ja definitivno volim svoju rutinu i teško donosim odluke za promjenu.


Za razliku od mene, moj Najdraži je potpuno drugačiji tip. On ne može živjeti ako stalno ne pravi neku promjenu. Sreća ja sam mu još uvijek konstanta u životu :)

Ja želim promjenu. Ali je se bojim. U glavi mi je milion pitanja. Šta ako to uradim pa se desi ovako, ili šta ako to uradim pa se desi onako. U stvari, to je usko povezano sa potrebom potpune kontrole nad situacijom, a kada se odlučiš za nešto novo onda ne držiš stvari 100% pod kontrolom.

Ono što mi je najsvježije od ovih promjena su tri "tehnološke" stvari.

Prva je bila prelazak sa PC-ja na Mac. Toliko razmišljanja, toliko straha kako ću to ja, hoću li biti "kompatibilna", toliko istraživanja i na kraju....Sreća da je Čojek stao u kraj dilemama, presjekao priču u kupio mi Mac. Ma to je najbolja stvar koju sam uradila u životu. Onaj ko ne koristi Mac definitivno ne može ni pojmiti koji je to rahatluk. Na Mac-u se ništa ne kvari. Na Mac-u je sve intuitivno. Mac je predivan - dizajnerski :). Mac nema virusa. Na Mac-u ništa ne moraš znati o opertivnom sistemu, o dubokim tajnama smještanja skrivenih foldera, istraživanja danima kako prebaciti npr. mailove sa jednog računara na drugi- Mac sve radi sam. Uz malu pomoć u vidu klika na jedno, pravo mjesto.

Druga stvar je bila prelazak sa manuelnog na automatski mjenjač. Razmišljanja hoću li neću li su trajala danima. Osim toga, svi su mi svi govorili da nisam normalna što kupujem auto sa automatskim mjenjačem. A to me je bacalo u još veći crnjak i dileme. I naravno Čojek je opet presjekao. Danas mi mi nikako nije jasno zašto SVI ne voze vozila sa automatskim mjenjačem. Posebno žene! Mislim da ne postoji veći rahatluk na svijetu.

I treća stvar - odluka o prelasku na blogspot. I tu sam se lomila 15 dana. Šta ću ja tamo, svi mi postovi na blogger.ba, 5 godina istorije zapisano tamo, blog prijatelji, poznati interfejs, lista osvježenih. Neke dileme sam iznosila i u komentarima na mom i drugih blogovima. Ovaj put nije Čojek presjekao nego ja sama. Zarađivati na vlastitom prostoru je ok. Konačno, to jeste prostor blogger.ba i mi ga koristimo. Ali ja jednostavno ne mogu podnijeti da se na mom blogu reklamiraju priče o Ceci Ražnatović, Single Baltic i Ukraine Lady, liječenje hemeroida i ko zna kakve još neukusne i možda nemoralne ponude budu na reklamama...

Nemam mogućnost da biram koje će se reklame pojavljivati. Možda mi to ne bi ni smetalo da je na nekom manje vidljivom mjestu. Ovako mi smeta i biram da odem. I nimalo mi nije žao. Mogućnosti koje nudi blogspot su apsolutno fantastične u odnosu na ono što smo imali. Možda neko drugi nudi još više, ali meni je ovo dovoljno. Još dok prebacim postove za mame, mislim da me ništa neće vezati za blogger.ba prostor. Ko je čitao tamo, nadam se da mu neće biti mrsko da me čita i ovdje. Komentari su otvoreni za sve.

Strah od nečega novog je potpuno bezrazložan. Jer čim prođe period adaptacije čovjek shvati koliko je gubio time što se bojao.

Možda samo da zaključim - Once you go blogspot.com, automatic, and Mac - you never go back :).

14 comments:

  1. Jeste bezrazložan, ali je gotovo uvijek prisutan. Na žalost

    Zlaja 1978

    ReplyDelete
  2. zlaja - ova tri preživjeh, sad idem u suočavanje sa novim strahovima :)

    ReplyDelete
  3. odlazak na blogspot se cinio odavno neizbjeznim...

    ReplyDelete
  4. fantastična: čovjeku je najljepše gdje je navikao. pa nekako i zatvara oči pred činjenicama i prednostima

    ReplyDelete
  5. promjene mi cesto ne prijaju a tek kako mrzim seljenje hahahahahaha

    madhatter

    ReplyDelete
  6. Za Mac (kao i ostale Apple produkte) i za automatic sam vec odavno propagator jer je, kako si i sama rekla, instinktivno i rahat si jednostavno. Ali za selidbu bloga jos nisam prelomila. Mozda mi jednostavno treba vremena da skontam kako i sta da napravim, kako da prebacim postove...vidjet cu.

    ReplyDelete
  7. Ja se odlucih za kompromis: ostajem na blogeru.ba a selim se i ovdje, ovo mi dodje kao vikendica :)

    ReplyDelete
  8. e da, juče koliko sam vidjela nije bilo opcije da se komentariše kao name/url pa mi nisam ostavila komentar. baš ti je lijep blog, moram reći puno ljepše nego tamo, vidi ove tratinčice u pozadini :)
    šta mogu kad padam na lijepe pozadine na blogu.

    i ja uskoro dolazim ovdje, samo mi treba par sati slobodno za kompjuterom da sredim blog kako želim.

    pozdrav i čitamo se :)

    ReplyDelete
  9. moj blog je i dalje aktivan.
    iste postove copy/pasteiram tamo. samo ih ne prikazujem jer sam izbrisala html kod. prikazujem samo ove ovdje. ako se ikada stanje poboljša, samo zamjenim pohranjeni html kod i eto ga kao da ništa nije ni bilo.
    samo sumnjam da će se stanje ikada poboljšati.

    ReplyDelete
  10. hm, generalno se slazem s primjedbama o promjenama, covjeka koci strah, a cesto se desi da su promjene prava stvar. medjutim s detaljem oko automatika se ne slazem, posebice ova opaska da je dobro pogotovo za zene mi je besmislena. mjenjac je bas instinktivna stvar koja povrh svega daje vise kontrole nad vozilom. a na kraju to je umjece koje treba odrzavati u zivotu da se ne bi desilo da kad, kao amerikanci, odes u drzavu u kojoj nije 99 posto vozila automatskog mjenjaca, ne mognes voziti samu sebe. doduse, ako si ti dugo vozila, nagadjam da neces tako lako zaboraviti, medjutim mnogi mjenjac ne znaju koristiti, pa koriste taban fijaker ili moljakaju druge da ih voze. ja ovako mogu uvijek rent a car na automatik, a moje auto je svakako mjenjac. ne bih mijenjala haha.

    ReplyDelete
  11. Licno sto se tice MAC sve sto mogu da kazem je da mi imam ikakav bolji izbor nikada mac nebih uzela :(( mrzim apple iz dna dushe iz razloga sto odbija da suradjuje sa bilo kojim drugim softwerom, moj sony fotoaparat je fantastican no apple me tjera da koristim njihov program umjesto sony(ev) :( nece da suradjuje s mojim telefonom, ja odbijam iPhone jer je skrto presmjesno malen tako da za video nije ni za sta... Jos uvijek se nadam da ce im stici iz guzice u glavu, no ocito je da moras sve imati apple inace jedno s drugim prosto nece... ah da dodam, imam scaner, printer, i sve sto ide uz to, no moj SMRDLJIVI mac odbija da ga registruje prosto jer je HP... pa apple je gori od blogger.ba pas im sve po spisku a spisak bio vrlo DETALJAN....

    ISKRENA...

    ReplyDelete
  12. anonymus: mijenjač jeste instinktivna stvar ali ne za svakoga. ti si očigledno dobar vozač i možda se nisi vozila sa ljudima koji nemaju taj instinkt, gledaju u mijenjač kada mijenjaju brzinu, imaju problema sa gašenjem auta, startom uzbrdo pod vagom ili uz ručnu. tih problema nemaš u automatiku, uz to ti je jedna ruka uvijek slobodna (ako znaš vrtiti volan samo sa jednom).

    da, meni nije problem voziti i jedno i drugo, nisam zaboravila, na poslu vozim stalno auto sa manualnim mjenjačem. ja se pitam zašto je manuelac rasprostranjeniji nego automatik (ok, cijena je jedna stvar) - nema teorije da svako ko proba automatik ne bi to vozio do kraja života. problem je što je cijeli sistem zasnovan na manualnom mjenjaču.

    iskrena, ti si baš iskrena. ja potpuno podržavam tu "nekompatibilnost" sa PC softverima i potrebu da se kupi appleov softver. pa ni na PC ne mozes instalirati appleov softver:)

    hvala bogu na internetu sve ima, downlodujes i mirna Bačka.

    iPhone je meni vrh i mi smo se familijski svi presaltali na apple. i rahat.

    ReplyDelete
  13. Ja volim promjene, cak sta vise- uvijek imam bar jedan nedovrsen projekt, za svaki slucaj ;)))
    Hanuma neulogovana

    ReplyDelete