Pages

Thursday, October 20, 2011

Istina, istina i samo istina

22.09.2011.


 


Nekada davno sam pročitala negdje, a ko zna možda i među vašim komentarima na ovom blogu, da djetetu nikada ne treba lagati.

O kako je samo ispravna bila ta misao/uputa.

Još od malih nogu nikada, ama baš nikada, svom Cvjetku nisam rekla neku neistinu ili je pokušala nečim prevariti odnosno neispuniti zadatu riječ. Čak ni kada je bila beba koja ne razumije ili ne zna pričati (ali u stvari itekako razumije šta joj se govori).

Bilo mi je vrlo važno da je ne zavaravam nekim neistinama tipa
  • "Pojedi ovo pa ćeš dobiti sladoled" a da joj ne dam sladoled
  • "Pusti me da se sada odmorim a poslije ćemo izaći" a da ne izađemo
  • da joj kažem da idemo npr. u Pionirsku da bi je privolila da izađemo, a da odemo npr. kod nene
  • da joj slažem da će negdje ostati samo malo a da je ostavim da spava
  • da joj slažem da će dobiti neku igračku a da je ne dobije

i milion stvari sličnih ovim gore.

Čak i u trenutcima kada bi joj npr. obećala sladoled pa zbog nekog razloga nismo stigli pojesti ranije, ja ću joj taj sladoled dati pa makar i bila ponoć i prethodno ona oprala zube.

Mala laž, ma koliko beznačajna bila u tom trenutku ili poslužila samo da se dijete zavara, je medvjeđa usluga koju činimo i sebi i djetetu.

Djete jednostavno prestane vjerovati u ono što mu govorite i odatle dolazi jedan pravac neposlušnosti, otimanja i negodovanja na nešto što roditelj želi.

Kada je dijete malo, ispravnost ovakvog postupka se baš ne vidi. Znači rezultat ne dolazi odmah. Ali čim je dijete malo svjesnije sebe, počne pričati, ispoljavati svoj karakter, zauzimati stav, voditi vodu na svoj mlin, tek onda se osjete koristi neupotrebljavanja sitnih laži da bi dijete privolili na ono što mi želimo.

Ja sada zaista uživam u koristima "nelaganja". Cvjetku mnogo lakše mogu objasniti neke stvari jer zna da je mama neće slagati. Kada žellim da idem na neko mjesto koje ona ne želi, lako mi je objasniti čime ću joj to kompenzirati. Mogu je ostaviti bilo gdje jer zna da je neću ostaviti ili ako ću je ostaviti zna gdje ću biti i kada se vratiti iako u ovim godinama još nema pojam o vremenu ali joj objasnim redoslijedom radnji npr. sad ćeš šetati sa nenom, pa ćeš onda pojesti sladoled, doći u BBI i mama će doći tamo.

Zaista želim da podijelim ovo sa vama, iako nije neko mudro slovo, ali često čujem mame kako djecu zavaravaju sitnicama. Nesvjesno ili možda ne razmišljajući o posljedicama.

Sada, kada osjetim koristi ovakvog pristupa, mogu s pravom reći da će vam život biti puno lakši ako ni u kom kontekstu ne budete lagali ili zavaravali svoju djecu. Ali niti jednom. Jednom izrečena laž ili napravljena prevara narušava povjerenje koje je poslije teško ponovno zadobiti. Biliv mi. A da ne govorimo o tome da učite dijete da se isto tako ponaša i počne vas lagati kada odraste.

No comments:

Post a Comment