Pages

Monday, November 7, 2011

Sve na klik udaljenosti

Karikatura:
Ovca policajac: znam da vam je teško, ali da li ste uspjeli identificirati muža?
Ovca supruga: Od da! To je on. O bože, prepoznala sam ga po satu.


Milion puta konstatovana činjenica -  stvarno ne znam kako su ljudi prije živjeli bez interneta.
Kada bi se nešto desilo, kada bi nestalo interneta, mislim da bi svijet stao.
Ja sam pravi ovisnik. U stvari, za sve što radim u životu internet mi olakšava život. Ma šta olakšava, neophodan mi je.

Prvo, informacije ne tražim nigdje više nego na internetu. Za posao, za fakultet, za dom, za odgoj. Kada mi se nešto kuha a ne znam šta bi, recept tražim na internetu. Kada bih da pravim kostim za maskenbal djetetu, ideje tražim na internetu. Šta god ne znam, a treba mi tražim na internetu.

Internet mi služi za sedmičnu kupovinu. Ja nisam tip, a ni porodično nismo tipovi, koji će svojevoljno potrošiti par sati za odlazak u sedmični šoping. Jednoglasno je usvojeno da je to gubljenje vremena i da se sve to u samo 15 minuta može obaviti preko interneta uz home-delivery do samih vrata. Ko nije probao, definitivno preporučujem. Na taj način izbjegavam kupovinu zerzevata koji ničemu ne služe osim da debljaju. Prvi put se malo namučiš dok iskucaš sve što trebaš, ali već sljedeći put odeš na "moje kupovine" i samo klikaš isto. Mana ovog pristupa je što uvijek jedeš isto :)

Internet služi za sva plaćanja i bankovne transakcije koje možete zamisliti. Uključujući dijeljenje sadake o kojoj jednom pisah na ovom blogu. Umjesto stajanja u redu, ja biram kauč i e-banking. E-banking je stvarno super stvar.

Šoping također ide preko interneta. Od kako su osmislili ovaj e-kupon i kupikartu tu sam redovna. M&S, e-bay, amazon, haljine iz Kine, just name it. Jest da te dođe malo onaj delivery fee, ali i to je jeftinije od avionske karte do tamo i kupovine na licu mjesta :)

Blog, novine, email, skype, serije turske i stranjske. Ja TV uopće više ne gledam a novine su ionako već medij koji je na izdisaju.

Sve ovo što ispisah mi je palo na pamet dok sam razmišljala kako smo i ove godine klali kurban na daljinski. Na žalost još uvijek nije osmišljen sistem on-line odabira, plaćanja, odhranjivanja i prisutva klanju kurbana, ali nikad ne reci nikad. Ne vidim razloga da i to ne bude uskoro. Mi smo i ove godine odabrali da to odradimo na daljinski (čitaj: da se oko toga pobrine neko drugi umjesto nas including podjelu kurbana) ali ako bude šta online uskoro bićemo prvi u redu za plaćanje. Htjeli smo npr. ove godine poslati kurban u Somaliju, ali naša IZ se nije sjetila da omogući tako nešto a Turska nije omogućila online plaćanje.  Tako da je kurban završio negdje u Donjem Vakufu ako se ne varam.

Da zaključimo: Bajram mubarek olsun i da i naredne godine pišemo o klanju kurbana na daljinski.

1 comment:

  1. Što ste vi moderni :D
    Pa da, internet je stvarno dobar i koristat za one koji ga znaju pametno koristiti :)

    ReplyDelete