Pages

Monday, October 3, 2011

Smirivanje beba




25.11.2007.

Skontala sam da ne bi bilo loše da napišem  par stvari koje sam otkrila od početka trajanja majčinskog mandata pa na ovamo, a vezano za njegu beba. Uglavnom sam o tome negdje čitala i primjenila na svom cvjetiću i upalilo je pa možda nekome bude korisno.

Na mnogo mjesta će te pročitati da postoje određeni zvukovi koji bebe vole i koji ih podsjećaju na zvukove iz majčine utrobe. To su uglavnom neki monotoni zvukovi koji pomažu da se bebe smire i eventualno zaspu. Među njima se spominju zvuk vode koja teče, fena i usisivača.

S druge strane ponekad je za majku vrlo problematično da ostavi bebu i istušira se, jer po Marfijevom zakonu, beba se probudi čim se mama skvasi u tušu i počne da plače.

Uglavnom, stavite bebu u ležaljku, ugurate je u wc i započnete sa tuširanjem. Zvuk vode iz tuša je smiri, a kada počnete sušiti kosu fenom beba je već totalno komirana i u dubokom snu. Ovo naravno pali jedino ako je beba sita i ima suhu pelenu, a najbolje je ako je pospana  i u stvari kenjka i plače jer želi da je uspavate.

S tim u vezi, najkorisnija stvar koju možete kupiti u kući jeste ležaljka za bebe koja ima više položaja tako da beba u njoj može ležati ili biti u polusjedećem položaju, plus da se ležaljka može ljujati za uspavljivanje. To se nosa po kući i gdje god vi tu i beba koja tako učestvuje u svakodnevnim aktivnostima čime se utiče na njen razvoj. Ako niste znali, bebin mozak radi 2 puta brže od mozga odraslog čovjeka.

No comments:

Post a Comment